Menu

Foutmeldingen na indienen loonaangifte

Voordat u een Loonaangifte gaat indienen, checkt LogiSal of er nog evt. fouten in de gegevens van de Loonaangifte zitten. U ziet deze foutmeldingen onderaan de Loonaangifte. U lost deze foutmeldingen eerst op alvorens u gaat indienen. Wanneer u ervoor kiest om de foutmeldingen te negeren en toch in te sturen, dan zal de aangifte mogelijk niet geaccepteerd worden door de Belastingdienst. U ontvangt dan na enige tijd van de Belastingdienst een foutmelding, waarmee u mogelijk kostbare tijd hebt verloren. Wat moet u doen om de foutmeldingen op te lossen?   

Voer de volgende controles uit;

  1. Controleer eerst de werkgeverspremies op de juiste percentage bij Werkgever –> tab Inhoudingen.
  2. Controleer bij Werknemer –>tab Instelling of de werknemersverzekeringen op de juiste manier zijn aangevinkt.
  3. Is de werknemer jonger dan 21 jaar/ een oproepkracht controleer de stappen in dit artikel Awf en Wab
  4. Controleer de transitievergoeding. Verwerk dit in een aparte inkomstenverhouding. Zie het artikel Transitievergoeding (ontslaguitkering) verwerken
  5. Is de werknemer AOW gerechtigde raadpleeg dan de volgende kennisartikelen: Aow gerechtigde leeftijd en Wat verandert er op mijn werk als ik doorwerk na mijn AOW-leeftijd? | Rijksoverheid.nl.

Let op na doorvoeren correctie:

Nadat u de correcties hebt aangepast opnieuw berekenen; boeking verwijderen via Bereken –> Historie –> Wijzigen.

Loonaangifte > na correctie(s) te hebben aangepast de voorgaande boeking in de loonaangifte verwijderen via Historie -> periode selecteren -> Verwijderen en een nieuwe aanmaken. Zie hiervoor: Correctie loonaangifte.

Foutmeldingen van de Belastingdienst:

Wanneer u de Loonaangifte heeft ingediend, kan het nog steeds zo zijn dat u een foutmelding van de Belastingdienst krijgt. Deze herkent u doordat de foutmeldingen beginnen met ‘BD’. Op de website van de Belastingdienst vindt u de ‘Toelichting foutmeldingen werknemersgegevens aangifte loonheffingen’. Deze wordt ieder jaar aangepast (2024) en hierin leest u hoe u de fout kunt oplossen.

Bij onderstaande meldingen geven wij aan wat u kunt doen om deze op te lossen en opnieuw in te dienen:

  • BD-L-2006 Totaal aanwas in het cumulatieve premieloon AWf hoog in een volledige aangifte is niet gelijk aan het afgeronde bedrag van Aanwas in het cumulatieve premieloon AWf hoog van alle werknemers. Dit mag niet. Vul de juiste bedragen in.

Loop de 5 stappen onder het kopje “Voer de volgende controles uit” opnieuw uit. Het Whk staat niet goed ingesteld.

  • BD-L-2327 U hebt wel Gedifferentieerde premie Whk aangegeven, maar geen Aanwas in het cumulatieve premieloon Whk.

Loop de 5 stappen onder het kopje “Voer de volgende controles uit” opnieuw uit. Het Whk staat niet goed ingesteld.

  • BD-L-2301 >U hebt de code verzekeringssituatie Zvw gevuld met een A, B of I terwijl het 1e cijfer van de code loonbelastingtabel begint met een 0, 3 of 7 of gelijk is aan 226.

Controleer de instellingen bij DGA en werknemer. Wanneer u een nieuwe werknemer of DGA aanmaakt dan zorgt LogiSal voor de juiste instellingen. In een aantal gevallen kan het nodig zijn dat u de instellingen aanpast. Zie voor uitzonderingen onderaan dit kennisartikel het overzicht met lettercodes. Raadpleeg ook deze link voor de DGA instellingen: DGA (Directeur-grootaandeelhouder).

Als u de standaardinstellingen van LogiSal heeft aangepast, dan controleert u middels onderstaande stappen de instellingen voor een DGA in LogiSal:

1.Ga in LogiSal -> Kies de betreffende werknemer -> Kies voor tab sociaal en controleer de instellingen. => Betreft het een DGA dan kiest u voor DGA en betreft het een werknemer dan kiest u voor Nvt

2.Vervolgens controleert u de tab Fiscaal -> Bijzondere instellingen => kies de juiste categorie

3.Tot slot controleert u de tab Fiscaal -> Fiscale vragen => deze dient bij een werknemer op inkomenscode 15 te staan en bij een DGA op Inkomenscode 17 te staan

Raadpleeg ook onderstaande overzicht met de letter codes

 

 

BD-X-e value meldingen verwijzen naar gegevens in het xml-bestand. Met row/rij en column/kolom in het bestand wordt aangegeven waar in de xml de informatie volgens de Belastingdienst verkeerd staat.

  • BD-X-e value ‘…’ does not match regular expression facet row: [xx], column: [yy].

U gebruikt niet de juiste tenaamstelling. Dit komt voor wanneer u bijv. geen werkgeversnaam of periode heeft aangegeven. Met row en column

  • BD-X-e value ‘123456789L01’ does not match regular expression facet row: [12], column: [xx].

Op regel 12 staat het Loonheffingennummer. Deze zou dan niet juist zijn/bekend zijn bij de Belastingdienst. U dient dat te controleren bij de Belastingdienst.

  • BD-X-e element ‘TotPrlnAwfAnwLg’ is not allowed for content model

Loop de 5 stappen onder het kopje “Voer de volgende controles uit” opnieuw uit. De Awf staat niet goed ingesteld.

Het .xml-bestand controleren

Veel van de foutmeldingen die u krijgt van de Belastingdienst kunt u zelf controleren in het .xml-bestand van de loonaangifte. Het .xml-bestand kunt u vinden door in LogiSal naar Loonaangifte > Selecteer een werkgever > Historie > Selecteer een aangifte > Zien/Print. De geselecteerde loonaangifte wordt geopend. Bovenaan in het scherm ziet u de onderstaande knoppen:

Wanneer u hier op klikt dan kunt u de XML versie van de loonaangifte opslaan op uw systeem.

De Belastingdienst heeft een handig document gemaakt waarin alle onderdelen in dit .xml-bestand worden beschreven: Gegevensspecificaties aangifte loonheffingen 2024 (Belastingdienst: pdf-bestand).

Het .xml-bestand is enorm handig in combinatie met het document van de Belastingdienst.

Tip: Om snel iets te vinden in de twee bestanden kunt u gebruik maken van de toetsencombinatie Ctrl + F.

 

De Belastingdienst heeft onterecht brieven verzonden over het WHK loon 2023 en 2024. De Belastingdienst zal volgende week een excuusbrief verzenden.Zie ook Melding van de Belastingdienst