DGA (Directeur-grootaandeelhouder)

Indien u in LogiSal de branche DGA-holding aanmaakt dan is deze al kant en klaar ingericht.

Directeur-grootaandeelhouder (DGA) aanmaken

Werknemer > Nieuw > Aanmaken.
Klik op de tab Sociaal > Invloedverzekeringsplicht > DGA.

Indien de Zvw bijdrage niet actief staat, wordt deze geactiveerd. De werknemersverzekeringen worden uitgeschakeld door deze instelling en de ZVW-bijdrage (laag) wordt toegepast bij Werknemer > tab Instelling.

Wanneer de Belastingdienst aangeeft dat u bij DGA geen sector hoeft te kiezen, dan kunt u in LogiSal kiezen voor Zakelijke Dienstverlening 1.

Wanneer u een andere sector verwerkt dient u zelf de Zvw bijdrage actief te zetten.
Dat kan via Werkgever > tab Inhoudingen > Dubbelklik de Zvw bijdrage en vink actief aan.

Is de DGA AOW-gerechtigde dan blijven de instellingen hetzelfde.

Wanneer de ‘partner van de DGA’ aangemerkt moet worden als DGA verwerkt u dit als volgt:

• Inkomenscode is 17 (Werknemer > tab Fiscaal > tab Fiscale vragen);
  • Invloed verzekeringsplicht is DGA (tab Sociaal);
  • Let op de premie voor de zorgverzekeringswet (tab Instelling). Bij een DGA wordt de Zvw bijdrage ingehouden.

De werknemer dient behandeld te worden als partner of familie van de eigenaar of DGA

Wanneer de ‘partner van de DGA’ niet als DGA kan worden aangemerkt verwerkt u dit als volgt:

• Inkomenscode is 11 of 15 (Werknemer > tab Fiscaal > tab Fiscale vragen);
  • Invloed verzekeringsplicht is Echtgenoot of familie van de eigenaar of van de DGA (tab Sociaal);
  • Let op de premie voor de zorgverzekeringswet (tab Instelling). Over het algemeen is Zvw werkgeversheffing van toepassing. Indien deze niet is geactiveerd dan kunt u dit doen via Werkgever > Inhoudingen > Dubbelklik de regel > zet Actief aan.

Meer DGA’s

Als u veel DGA’s heeft dan is een script voor u handig. U verloont dat alles tegelijk en heeft weinig handelingen te verrichten. Neem een kijkje bij scripts!