Menu

Melding ‘Interne fout’ bij verbinden met extern bureaublad

Foutmelding: ‘Er is een interne fout opgetreden’.

Omdat de meeste Windows Servers wereldwijd gebruik maken van Remote Desktop, is het een geliefd doelwit voor aanvallen door hackers / geautomatiseerde bots: Het is niet ongebruikelijk dat bots de RDP-poort van een Windows Server al binnen een paar minuten nadat een Windows Server voor het eerst online komt aanvallen.

Je kunt je Windows Server beschermen tegen dergelijke aanvallen door de Remote Desktop Poort te veranderen. Wij leggen je hieronder uit hoe dat moet.

Poort veranderen register

De standaard poort voor remote desktop is 3389. Deze zullen de automatische bots dan ook als eerste scannen. Door die poort te veranderen kunnen deze bots je server minder makkelijk vinden.

Stap 1

Maak eerst verbinding met de server. Mocht je de melding Interne fout krijgen, kun je het door blijven proberen tot je er wel in komt.

Stap 2

Kies voor Start en type ‘regedit’ > Enter. De Registry Editor wordt geopend.

Stap 3

Ga naar: HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Control -> Terminal Server -> WinStations -> RDP-Tcp, door te dubbelklikken op de mappen.

Stap 4

Scroll naar PortNumber en dubbelklik daarop. Wijzig onder Base Hexadecimal naar Decimal. Vervolgens kun je een andere (vrije) poort naar keuze invoeren bij Value data en kies OK.

Nieuwe poort openen

Nu je de poort hebt gewijzigd dient in de firewall ingesteld te worden dat je deze poort open zet. Er dienen regels toegevoegd te worden om de nieuwe poort te openen.

 

Stap 1

Ga naar Start > pijltje naar onder voor het menu en klik op Windows Firewall met geavanceerde beveiliging.

Stap 2

Rechtermuisknop op ‘Regels voor binnenkomende verbindingen’ > Nieuwe regel…

Stap 3

Selecteer Poort > Volgende > Geef bij Specifieke lokale poorten het nieuwe poortnummer aan > Volgende > Volgende > Volgende > Vul een naam in, bijv.: ‘Extern bureaublad andere poort TCP’ > Voltooien.

Stap 4

Doe hetzelfde als stap 2, maar selecteer dan UDP in het tweede scherm en zet eventueel ook UDP in de naam.

Poort sluiten

Let op: Als je de poort sluit en je bent verbonden via de oude poort, dan zal de verbinding verbreken. Maak eventueel eerst verbinding via de nieuwe poort. Zie daarvoor het volgende onderwerp. Wanneer je via een console bent ingelogd, wordt de verbinding niet verbroken en is het geen probleem om de poort te sluiten.

Nu dient de oude poort (3389) gesloten te worden. Dit kan in hetzelfde scherm van de firewall bij ‘Regels voor binnenkomende verbindingen’.

Zoek de regel (als je naar rechts scrollt zie je daar het poortnummer op 3389 staan) en klik met de rechtermuisknop op de regel  ‘Extern bureaublad – Gebruikersmodus (TCP-In)’  >  en kies voor Regel uitschakelen.

Zijn de rechten te beperkt om de server opnieuw op te starten?

Gebruik dan het commando ‘shutdown -r’ in de commandprompt. De ‘-r’ is belangrijk voor een restart. Als je die niet toevoegt zal de server uitgeschakeld worden.

Ga naar Start > Typ: cmd > Enter, om de Opdrachtprompt te openen.

Verbinding maken via de nieuwe poort

Je dient nu tijdens het verbinden de poort toe te voegen aan het ipadres van je server.

Bijvoorbeeld het ipadres: 192.168.1.1 en de poort: 1234 wordt 192.168.1.1:1234

Kijk voor meer informatie over het verbinden: Hoe maak ik verbinding met een Extern Bureaublad?