Menu

Looncodes toegepast (LogiSal)

In de arbeidsovereenkomst van de werknemer kunnen verschillende onderdelen staan, bijv. salaris, maar ook reiskostenvergoeding huis-werk. Dergelijke onderdelen noemen wij looncodes.

U krijgt standaard een behoorlijk compleet pakket looncodes.

U kunt looncodes op twee manieren aan een werknemer koppelen. Definitief via Werknemers (tab LoonED) en tijdelijk bij Bereken. Anders gezegd: als u bij Bereken een looncode toevoegt, wijzigt of laat vervallen dan geldt dat alleen voor die ene berekening. Als u bij Werknemer (tab LoonED) een looncode toevoegt dan wordt deze steeds meegenomen naar Bereken (waar u deze looncode dus weer kunt wijzigen).

In principe voegt u looncodes voor bijvoorbeeld overuren pas toe bij Bereken. Maar het is ook mogelijk om dergelijke looncodes toe te voegen bij Werknemer > tab LoonED. U kunt dan wel een (afwijkend) uurloon opgeven maar nog niet het aantal, dat komt bij Bereken. Vult u bij Bereken geen aantal in dan wordt hij niet meegenomen in de boeking. Het toevoegen van looncodes bij Werknemer tab LoonED kan handig zijn bij bijvoorbeeld de ORT in de Zorg.

Het toevoegen van looncodes tijdens het berekenen van salarissen of muteren van het werknemersbestand werkt eenvoudig:

U drukt op toevoegen en er opent een lijst met bestaande looncodes:

U kiest de door u gewenste looncode uit de lijst. Dat kunt u doen door met de muis in de rechterschuifbalk te klikken. Maar u kunt ook rechtstreeks het nummer van de looncode intoetsen. U vervolgt met ingave van het bedrag (bij Bereken kunt u in geval van overuren ook het aantal invullen).

Tip:
U kunt de omschrijving van een looncode speciaal voor 1 boeking aanpassen (individualiseren).
Klik op de looncode en kies voor de onderste optie in het snelmenu. Dit werkt alleen bij Bereken.

Tip:
U kunt bij Werknemer een schaalsalaris invullen. Dat is het voltijdsalaris van een werknemer. Dan hoeft u geen looncode 100 (salaris) meer te gebruiken. Bij Bereken zal LogiSal het voltijdschaalsalaris naar verhouding aanpassen adhv het aantal uren per week. U kunt dit bij Bereken nog wijzigen. Consequentie is overigens ook dat het voltijdschaalsalaris op de salarisspecificatie afgedrukt wordt onder ‘Basissalaris’.

Tip voor Metaal en Techniek (voorheen kleinmetaal)
In sommige branches wordt een overuur berekend dmv een factor over het maandloon of vierwekenloon. U kunt die factor gewoon invoeren bij het veld Overurenfactor.

Voor inhoudelijke uitleg over looncodes zelf verwijzen wij u naar looncodes of looncodes Geavanceerd.

Zie ook:
Handmatige inhoudingen
Master Instellingen

Nu nog eenvoudiger Loon- en Pensioenaangiften indienen met LogiSal. Zie voor meer info kennisbank LIS in LogiSal.