Servercertificaten Installeren (LogiPoort)

Voordat je LogiPoort kunt gebruiken om bestanden veilig en versleuteld te verzenden, dient u eerst de benodigde certificaten op uw computer te  installeren.

Certificaten zijn kleine digitale bestanden waarmee je berichten versleuteld en de identiteit van gebruikers kunt verifiëren. Met deze bestanden wordt voordat een verbinding tot stand komt, eerst de geldigheid en identiteit gecheckt. Pas wanneer de certificaten kloppen kunnen er berichten versleuteld worden verzonden. Een verstrekt certificaat bevat de openbare sleutel van de eigenaar, zodat de eigenaar deze berichten daarna kan ontsleutelen. Uiteraard is versleuteling verplicht voor bescherming van persoonsgegevens zodat deze geheim blijven voor tussenliggende partijen en niet gestolen kunnen worden.

De Nederlandse Overheid heeft hiervoor een eigen netwerk met digitale certificaten (Public Key Infrastructure). Om uw identiteit te kunnen bevestigingen, dient u te beschikken over een eigen PKI Overheid certificaat. Lees hier mee over op kennisbankartikel Wat is een PKIoverheid certificaat? (LogiPoort).

LogiPoort gebruikt door de Nederlandse Overheid verleende servercertificaten. Deze worden met de download van Logipoort meegeleverd (staan in de map C:\Logipoort\Certificates). U dient deze certificaten op uw eigen computer te installeren in het Certificaatarchief (Certificate store). Het gaat om de volgende drie certificaatbestanden:

• Servercertificaat Root: PrivateRootCA-G1
  • Servercertificaat Domein: DomPrivateServicesCA-G1
  • Servercertificaat Dienstverlener: KPN_PKIoverheid_Private_Services_CA-G1

Per certificaat stapsgewijs installeren

1. Open met Verkenner de map C:\Logipoort\Certificates.
  2. Klik op de naam van het te installeren certifcaat.
  3. Klik met de rechtermuisknop en selecteer “Certificaat installeren”.
  4. Het scherm “Wizard Certificaat importeren” opent. Vink als Archieflocatie “Lokale computer” aan en klik op “Volgende”. Note: Het kan zijn dat u een pop-up krijgt waarin u toestemming moet geven om wijzigingen aan te brengen. Klik dan op “Ja” om door te gaan.
  5. In dit scherm kiest u “Alle certificaten in het onderstaande archief opslaan” en klikt u op “Bladeren…”.
  6. Nadat u op “Bladeren…” heeft geklikt, krijgt u het schermpje “Certificaatarchief selecteren” te zien. Selecteer “Vertrouwde basiscertificeringsinstanties” en klik op “OK”.
  7. De pop-up wordt gesloten. Klik op “Volgende” om door te gaan.
  8. Het scherm toont u een overzicht van de door u gekozen instellingen. Klik op “Voltooien” om de installatie van het certificaat af te ronden.
  9. U krijgt de melding “Het importeren is voltooid” te zien.

Herhaal de bovenstaande stappen voor alle drie de servercertificaten.

Na het installeren van de drie certificaten, staan deze in het Certifcatenarchief op uw computer. Om dit te checken opent u daarvoor Windows-instellingen en zoekt u naar  “Computercertificaten beheren”. De drie servercertificaten staan dan in de map “Vertrouwde basiscertificeringsinstanties> Certificaten”.

• Servercertificaat Root: PrivateRootCA-G1
  • Servercertificaat Domein: DomPrivateServicesCA-G1
  • Servercertificaat Dienstverlener: KPN_PKIoverheid_Private_Services_CA-G1

Nu dient u nog uw eigen PKI Overheid certificaat te installeren. Zie hiervoor het kennisbankartikel: Het PKI certificaat van de overheid.

Let op: De servercertificaten dienen per gebruiker of per computer geïnstalleerd te worden. Hetzelfde geldt voor het PKIOverheid-certificaat.