De Sectorindeling wordt bepaald door de Belastingdienst. U kunt van hen de melding krijgen om deze voor een werknemer of voor de gehele werkgever aan te passen.
1. Er staan 2 sectorpremies aan bij deze werknemer:
Er mag per werknemer maar 1 sectorpremie (= Wgf = WA) premie aan staan.
Bij de meeste werkgevers is er maar 1 sectorpremie en is er dus ook geen probleem.
Bij sommige werkgevers zijn er 2 sectorpremies, bijvoorbeeld 1 voor los personeel en 1 voor vast personeel. Dit komt o.a. voor bij Agra, Uitzend enHoreca. Het is dan zaak dat u 1 sectorpremie bij elke werknemer (op tab Instelling) uitzet.
Het kan ook zijn dat u een verkeerde koppeling heeft bij een inhouding. Ga naar de Werkgever en klik op Print om de stamkaart te openen. Daarop ziet u hoe vaak u met een WNSWA* heeft gekoppeld. U corrigeert dit als volgt: Dubbelklik bij Werkgever> Inhoudingen op de betreffende inhouding en ga naar tab Koppel. Kies daar het juiste fonds en klik op ‘Bijwerken %% adhv fondsenlijst’.
2. Sector en/of risicogroep veranderen
Het komt voor dat u achteraf sector en/of risicogroep moet veranderen. Daarmee veranderen vaak ook de percentages. Naast het wijzigen van de sector bij de werkgever, dient u mogelijk ook nog reeds gemaakte boekingen te wijzigen.
2A. Wijzig sector bij werkgever:
Eerst dient u de sector te wijzigen zoals aangegeven door de Belastingdienst (zie hieronder 2A1 of 2A2) en daarna evt. boekingen (2B). Tip: noteer eerst voor u zelf de verkeerde Sector en noteer ook het verkeerde premiepercentage.
2A1: Wijzig de Sector:
U kunt uw inhouding sectorpremie zelf met ons fonds sectorpremie koppelen:
Ga naar Werkgever > Openen > Inhoudingen > Werknemersverzekeringen.
Ga naar de betreffende sectorpremie en dubbelklik er op.
Ga naar de tab Koppel en selecteer het juiste fonds.
Klik op Bijwerken %% adhv koppeling.
Controleer de percentages.
Controleer op de tab Behoort tot de vermelde Sector en Risicogroep.
2A2: Wijzig de Sector met een branchemaster:
Met een branchemaster wijzigt u naast de sector ook instellingen voor de werkgever zoals pensioen- en socialefondsen voor een specifieke sector. Klik op Werkgever, selecteer de werkgever en kies voor de knop Herstellen.
Selecteer ‘Inhoudingen herstellen’ en selecteer de juiste branchemaster. Als u nu verder gaat worden alle inhoudingen hersteld naar ‘de standaard’ voor deze branche.
2A3: Wijzig de Sector met de “W” knop bij Werkgever:
Bij Werkgever, tabblad Algemeen, staat in welke sector de werkgever is ingedeeld. Als u op de “W” knop klikt dan krijgt u de mogelijkheid om de sectorindeling te wijzigen.
Als u op de “W” knop klikt verschijnt er een melding in het scherm. Als u de complete indeling van de administratie wilt wijzigen dan kiest u “Ja”. Wanneer u alleen de sectorindeling en premie WHK wilt aanpassen dan klikt u op “Nee”.
2B. Wijzig de reeds gemaakte boekingen:
LogiSal maakt de documenten zoals Loonaangifte op basis van gemaakte boekingen. Wanneer u instellingen bij een werkgever wijzigt, dan worden deze pas gebruikt wanneer u ook nieuwe boekingen maakt.
Tip: Maak altijd eerst een kopie van de werkgever wanneer u boekingen gaat wijzigen. Print vooraf ook een Loonstaat (Jaarblok) en selecteer het blok ‘werkgeverslasten’. Dan kunt u deze later vergelijken met de gewijzigde versie.
Om de reeds geboekte premies te corrigeren gaat u in het menu Periodeblok naar “Corrigeren Werkgeverspremies en reserveringen in Boekingen”. Met deze module corrigeert u werkgeverspremies (Sectorpremie, Whk en Wao-WGA) in de reeds gemaakte boekingen. U verandert 1 premie per werkgever per keer, maar u kunt de module vaker herhalen.
U geeft het oude en het nieuwe percentage op, alsmede eventueel de perioden die gewijzigd moeten worden. Als het door u opgegeven ‘percentage’ niet klopt met wat is geboekt dan wordt er niets veranderd. U krijgt een log te zien met de wijzigingen. Het log kunt u niet direct printen.
Het wijzigen van deze boekingen heeft consequenties. U kunt een (aanvullende) journaalpost printen. Voor de loonaangifte geldt dat LogiSal de verschillen automatisch meeneemt in de eerstvolgende loonaangifte.
Als het jaar al voorbij is gaat u naar Loonaangifte en kiest u bij tijdvak voor ‘Correctie Achteraf’.