PKI Certificaat installeren (LogiPoort)

Voor het indienen van bestanden bij de overheid, dient u te beschikken over een PKIoverheid certificaat. Een PKIoverheid-certificaat is een computerbestand dat fungeert als een digitaal paspoort. Het bevat gegevens die nodig zijn voor beveiligd internetverkeer.

Via LogiPoort dient u uw loonaangiften als digitale bestanden in bij Digipoort, de ICT-centrale waar het berichtenverkeer voor de overheid afgehandeld wordt. Het berichtenverkeer via Digipoort wordt beheerd door Logius. De PKIoverheid-certificaten worden uitgegeven door verschillende leveranciers, zie hiervoor het kennisartikel: Wat is een PKIoverheid certificaat?.

PKIoverheid certificaat installeren

Het PKI certificaat heeft een .pfx of .p12 extensie. Indien het nog een andere bestandsextensie heeft dan dient u het nog te converteren. Iedere leverancier doet dit op zijn eigen manier, KPN heeft daar bijvoorbeeld het programmaatje ‘KPN Aanvraag assistent’ voor.

Sla het PKIoverheid certificaat bestand met .pfx of .p12 extensie op in een map op de computer waar u ook LogiPoort op heeft geinstalleerd.

Dubbelklik op de bestandsnaam van het PKIoverheid certificaat en er zal zich automatisch een ‘Wizard Certificaat importeren’ openen.

1. Laat Huidige gebruiker geselecteerd staat en kies voor volgende.
    Let op: Indien u werkt op een (Windows) server, dan dient u per servergebruiker het PKIcertificaat te installeren.
  2. De bestandsnaam van het certificaat is automatisch gevuld. Kies voor Volgende.
  3. Voer het wachtwoord in en laat de opties staan zoals ze zijn en kies voor Volgende.
  4. Laat de selectie op “Automatisch het certificaatarchief selecteren op basis van het type certificaat” staan en kies voor Volgende.
  5. Kies voor Voltooien.
  6. Het installeren is klaar, kies OK.

Het volgende wat u dient te doen is het certificaat selecteren in LogiPoort.
Heeft u dit al gedaan via een andere gebruiker? Dan hoeft dit niet nogmaals gedaan te worden.

1. Ga in LogiPoort naar Opties > Instellingen > Instellingen DigiPoort.
  2. Klik achter Onderwerp PKI-certificaat op de 3 puntjes (…).
  3. Kies voor Meer keuzes, druk op het PKI-certificaat > Ok.
    U herkent vervolgens of het juiste certificaat geselecteerd is aan de datum.

Naast het PKI-certificaat dienen de servercertificaten ook geïnstalleerd worden.
Zie daarvoor: Servercertificaten installeren

Wilt u gebruik maken van het grote berichten kanaal voor Digipoort?
Kijk dan bij: Groteberichtenkanaal (FTP)