Correctie loonaangifte (LogiSal)

Correcties binnen de indientermijn

In principe kunt u binnen de indientermijn (één maand na afloop van het aangiftetijdvak) zo vaak aangifte doen als u wenst. De laatste die u binnen die termijn indient is de enige die bewaard wordt door de fiscus. Dit betekent dat u probleemloos correcties kunt aanbrengen en indienen zolang u binnen de indientermijn zit.

Correcties buiten de indientermijn

Als de indientermijn voorbij is dan kunt u eventuele correcties in LogiSal nog steeds aanbrengen. De correcties worden dan automatisch meegenomen in de volgende loonaangifte. De te corrigeren tijdvakken kunt u selecteren in het “Loonaangifte” scherm, dat u opent via de knop Loonaangifte > Selecteer een werkgever uit lijst > Maak LA:

In de lijst “Kies tijdvak” selecteert u het tijdvak waarvoor u de loonaangifte doet. In de lijst “Te corrigeren tijdvakken” selecteert u het tijdvak waar u correcties in heeft aangebracht. Vervolgens klikt u op de knop Volgende en gaat u verder met het indienen zoals u gewend bent.

Hoe verwerkt u e.e.a. in LogiSal?

Een correctie verwerkt u als volgt:
U corrigeert de boeking van de betreffende periode (bijv. Via Bereken > Historie).
In de loonaangifte wordt deze correctie automatisch meegenomen als u de eerstvolgende keer een loonaangifte gaat samenstellen.

Correctie Achteraf

Als u na 31 januari nog een correctie aanbrengt in vorig jaar dan dient u een Correctie Achteraf in te dienen. Ga naar Loonaangifte en selecteer onder december het tijdvak ‘Correctie Achteraf’. Maak de loonaangifte af en dien deze in.
Ga naar Loonaangifte > Historie en bekijk deze Correctie Achteraf nogmaals. U ziet nu welke bedragen u moet bijbetalen c.q. terug krijgt.

Het NumIV wijzigt

Soms blijkt dat NUMIV (nummer inkomstenverhouding) bij de belastingdienst anders is dan in LogiSal.
U kunt dat NumIV aanpassen bij Werknemer > Tab Fiscaal (rechtsonder).
U hoeft bestaande boekingen niet te corrigeren.
De eerstvolgende keer dat u een loonaangifte samenstelt zal LogiSal vanzelf de reeds aangegeven tijdvakken corrigeren en intrekkingen meenemen voor de NumIV’s die niet meer bestaan.
Als u nog binnen de aangiftetermijn zit dan kunt u ook de reeds ingediende aangifte opnieuw samenstellen en indienen. Ook dan zal LogiSal gewoon intrekkingen meenemen.
Intrekkingen (en correcties) zijn zichtbaar op de print

Verrast door een correctie?

Als u meer wilt weten van de correctie dan:
Annuleer het proces
Ga opnieuw loonaangifte doen van het tijdvak waarover de correctie gaat. Na de eerste stap in de wizard klikt u op Print.
Vergelijk deze print met de oorspronkelijke aangifte.

NumIV en de pensioenaangifte (UPA)

Ook in de UPA kunnen de consequenties groot zijn.
Als het NumIV aangepast moet worden dan dient u reeds gedane aangiften opnieuw samen te stellen en in te dienen.
Zie ook Intrekken in de UPA

De Belastingdienst heeft onterecht brieven verzonden over het WHK loon 2023 en 2024. De Belastingdienst zal volgende week een excuusbrief verzenden.Zie ook Melding van de Belastingdienst