Menu

Melding te hoge arbeidskorting bij inkomstenbelasting

Te hoge arbeidskorting bij inkomstenbelasting

De arbeidskorting wordt in de verloning per periode bepaald aan de hand van de loonbelastingtabellen. In sommige gevallen kan bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting een melding komen over een te hoge arbeidskorting.

Door deze melding lijkt het dat de arbeidskorting verkeerd zou zijn, maar dat is niet het geval. Deze melding treedt op omdat er bij de berekening van de arbeidskorting sprake is van twee systematieken.

Tabel bijzondere beloningen

Het verschil in berekeningswijze is terug te voeren op de arbeidskorting van de bijzondere beloning. Deze behoort in de Inkomstenbelasting tot het totale arbeidsinkomen, terwijl bij de berekening van de loonheffingen in kolom 18 van de loonstaat alleen de arbeidskorting mag worden vermeld op grond van het loon dat belast wordt volgens de tijdvaktabellen, het ‘Loon loonheffing normaal tarief’. En het bedrag van kolom 18 wordt vervolgens op de jaaropgave gezet, dus zonder de verrekende arbeidskorting via de tabel bijzondere beloningen. Hierdoor kan een verschil ontstaan door wat iedere periode aan arbeidskorting wordt berekend en wat bij de aangifte inkomstenbelasting wordt berekend. Dit valt helaas niet aan het einde van het jaar te herrekenen.

Als bijvoorbeeld de vakantietoeslag, bonussen, 13e maand, overwerk of andere beloningen van de werknemer worden belast tegen de tabel bijzondere beloningen.  Dan krijgt de werknemer bij de aangifte inkomstenbelasting een melding dat er te veel arbeidskorting is verrekend. Dit wordt de ‘terugval arbeidskorting‘ genoemd.

Om dit te voorkomen kun je een hoger Fiscaal jaarloon vullen op tab Fiscaal bij de werknemer. Het bijzondere tarief percentage wordt dan verhoogd zodat er meer wordt afgedragen. Dit doet u in overleg met de werknemer.

Er staat een nieuwe versie van LogiPoort klaar (versie 11.4). Update automatisch of zie kennisbank:Updaten (LogiPoort)