Menu

Levensloop (LogiSal)

Let op: LogiSal is niet ingericht voor het verlonen namens een levensloopinstelling van de beƫindiging van de regeling op 1 november 2021.
Wij hebben in de leesmij gevraagd of wij gebruikers hebben die een levensloopinstelling zijn en niemand heeft zich gemeld.

Standaard is de levensloop opgenomen in de reserveringen (Werkgever > tab ResVer) en vindt u de looncodes 151 en 152 voor premie resp. uitkering.

Heeft de werknemer een levensloopregeling waarbij steeds hetzelfde bedrag wordt gespaard dan kunt u eenvoudigweg volstaan met het toevoegen van looncode 151 aan de werknemer met het bedrag (minteken) van de inhouding.
Wil de werknemer een percentage van zijn (variabele) inkomen sparen dan kunt u beter een reservering inrichten. U vindt deze bij Werkgever tab ResVer. U kunt reserveringen die geactiveerd zijn per werknemer weer aan/uit zetten. Ook kunt u bepalen dat de reservering niet op de slip wordt geprint en dat adviseren wij u zelfs omdat de stand van de levenslooprekening, door rente bijvoorbeeld, zal gaan afwijken van de stand van de reservering.

Bij Werknemer, tab Banken kunt een bankrekeningnummer van de levensloopregeling aan een looncode koppelen. In dit voorbeeld dus looncode 151. De inhouding wordt dan op de salarisspecificatie extra weergegeven ovv het bankrekeningnummer en ook in de betaalstaat en eventueel de SEPA wordt deze betaling zichtbaar.

Levensloopverlofkorting

LogiSal past de levensloopverlofkorting automatisch toe. Dit is een korting op de in te houden loonheffing. Deze korting geldt voor werknemers die recht hebben op loonheffingskorting (Werknemer, tab Fiscaal), in het verleden levensloop hebben gespaard. De korting is bij de berekening op het scherm aan de linkerkant zichtbaar en op de slip wordt de korting op een aparte regel weergegeven. Indien de werknemer levensloop heeft gespaard bij een andere werkgever of als dit nog verloond is met andere software, kunt u bij Werknemer > knop Cumulatieven (rechterkant) het aantal gespaarde jaren en de inmiddels genoten levensloopverlofkorting opgeven.

Het is verplicht om een levensloopuitkering aan een werknemer 61+ via de groene tabel te verlonen. Als de werknemer daarnaast nog ander loon bij deze werkgever heeft dan maakt u 2 inkomstenverhoudingen/werknemers en ligt het voor de hand dat Loonheffingskorting bij de 2e op Nee staat. Dan past LogiSal de levensloopverlofkorting niet automatisch toe en vraagt LogiSal aan u of levensloopverlofkorting moet worden toegepast.

Levensloop werkgeversdeel
Klik op looncode en klik op een lege looncode, stel 153.
Soort = Loon.
Stel de levenslooppremie (wg en wn-deel) is 100 en het werkgeversdeel is 40.
U keert onder looncode 153 40 uit.
U houdt onder looncode 151 100 in.

Levensloop na overlijden
Bij overlijden van de werknemer mag u zijn levenslooptegoed ineens verwerken, dus eigenlijk op de dag voor zijn/haar overlijden.
We onderscheiden 2 situaties:
De overleden werknemer was aan het begin van jaar 61 of ouder:
U behandelt dit als loon uit vroegere arbeid en houdt Zvw-bijdrage in.
De overleden werknemer was aan het begin van jaar jonger:
U behandelt dit als loon uit tegenwoordige arbeid en de werkgever is dus ook Zvw verschuldigd.

Opmerking
In het handboek loonheffingen van de Belastingdienst staat dat een werkgeversdeel alleen loon voor de SV is. Dat klopt. Als u eea verwerkt als hierboven dan is het resultaat hetzelfde. De inhouding is een aftrekpost voor het loon alle heffingen (Heffingsloon). De uitbetaling van levensloop is ook grondslag voor het loon alle heffingen (Heffingsloon).