Sinds 2020 geldt er een bijtelling voor de fiets van de zaak. Dit is ook van toepassing op een elektrische fiets en een speed pedelec. Als de werknemer de fiets van de zaak voor woon-werkverkeer mag gebruiken, gaat de Belastingdienst ervan uit dat de fiets ook voor privégebruik ter beschikking staat.
Waarde privégebruik fiets
De waarde van het privégebruik is van de consumentenadviesprijs die de fabrikant of importeur bekendgemaakt heeft. Dit is de consumentenprijs inclusief btw.
Verwerken op de loonstrook
De bijtelling voor het privégebruik van de fiets verwerkt u in principe op dezelfde wijze als de bijtelling voor de auto van de zaak.
Selecteer via Looncode > Open aan de linkerkant een lege regel. Geef hier als soort in ‘Loon in natura’. Bij omschrijving geeft u aan: Bijtelling fiets van de zaak. Voor een bijtelling hoeft geen journalisering te worden ingesteld.
Bij Werknemer > Tab Loon e.d. voegt u de gemaakte looncode en het bijtellingsbedrag toe.
Eigen bijdrage
De eigen bijdrage die de werknemer betaalt vanuit zijn nettoloon mag u in mindering brengen op de bijtelling. Het saldo van de bijtelling privégebruik fiets en de eigen bijdrage voor privégebruik van de werknemer mag op kalenderjaarbasis niet negatief zijn.
Voor de eigen bijdrage kunt u een looncode aanmaken en op Geen standaard soort laten staan. Kies voor Geavanceerd en vink de grondslagen Heffingsloon en Netto aan. Het bedrag van de bijdrage wordt dan netto ingehouden en van het heffingsloon.
Wilt u meer inhoudelijke informatie over dit onderwerp? Dan verwijzen wij u graag naar het handboek loonheffingen van de Belastingdienst.