Branche Uitzendwezen (LogiSal)

Wanneer u een bedrijf aanmaakt met branchemaster 52 Uitzendbedrijf, dan zorgt LogiSal dat de verplichte Inhoudingen worden toegevoegd. U dient deze altijd zelf te controleren en het sociaal SFU zelf te activeren.

Het Pensioen StiPP Basis- en Plusregeling

Een nieuwe werknemer neemt vanaf de eerste werkdag deel in de Basisregeling. Na 52 weken gewerkt te hebben in de Basisregeling moet u dit aanpassen naar de Plusregeling. Voor meer informatie over het toepassen van de Basis- en Plusregeling raadpleeg het volgende artikel van StiPP: Van welke werknemers gegevens aanleveren.

Standaard worden in LogiSal de Basisregeling èn Plusregeling aangevinkt. U zult zelf bij de werknemer de correcte regeling moeten selecteren door één van de twee regelingen uit te vinken. Dit doet u bij iedere werknemer.

Ga naar Werknemer > Tab Instelling > Subtab Pensioenachtige en selecteer één van de twee opties: Pensioen Stiplu basis (Basisregeling) of Pensioen Stiplu Plus (Plusregeling). Het “Werkgeversdeel” moet overeenkomen met het “Werknemersdeel”.

Pensioengevend salaris

Voor elke werknemer moet het pensioengevend salaris op basis van de pensioengrondslag en franchise worden vastgesteld. Dit gebeurd met het maken van de boekingen. Op basis van deze gegevens wordt de pensioengrondslagaanwas vastgesteld, welke u door moet geven aan StiPP.

Het PDO-bestand

Nadat u alle boekingen in een periode heeft gemaakt, kunt u de loongegevens gaan indienen in uw Mijn Pensioenadministratie van StiPP. Hiervoor heeft u een PDO (.txt) bestand nodig dat u in LogiSal kunt aanmaken via Periodeblok > PLO Uitzend Stipp.

Het PDO bestand bevat alle gegevens die nodig zijn voor een juiste berekening van de premie en de pensioenopbouw van uw werknemers. Dit zijn onder meer gegevens over:

• Uw bedrijf: bijvoorbeeld uw klantnummer en contactgegevens
  • Uw werknemers: bijvoorbeeld de NAW-gegevens en BSN’s
  • Gegevens op basis waarvan uw werknemer pensioen opbouwt, te weten: Pensioengrondslagaanwas, aantal pensioengevende uren, en het feit of uw werknemer in de Basis- of Plusregeling deelneemt.

SFU (Sociaal Fonds Uitzendbranche)

Dit fonds dient gebruikt te worden bij alle uitzendondernemingen die vallen onder de werkingssfeer van de SFU-CAO.  Wanneer je in LogiSal een bedrijf met branchemaster ‘Branchemaster 052 uitzendbedrijf’ aanmaakt, dan wordt bij de werkgever onder Inhoudingen> Sociale Fondsen e.d. het fonds “Scholing SFU” aangemaakt waarbij Actief op N (Nee) staat. Wanneer de werkgever onder de werkingssfeer van de SFU-CAO valt, dan dubbelklikt u op de naam ‘Scholing SFU” en vinkt u het veld ‘Actief’ aan.
Jaarlijks geeft u de loonsom online door op www.sfu-online.nl/loonsom, waarna u de factuur met een bedrag van 0,15% van de loonsom ontvangt. Zie voor meer informatie de website SFU: https://www.sfu-online.nl/.

Aanpassingen StiPP Basisregeling in 2023:

• Vanaf 01-01-2023 wordt de pensioenpremie in de Basisregeling, net als in de Plusregeling, berekend met een franchisebedrag. Zie hiervoor Aanpassing pensioenpremie Basisregeling StiPP.
  • Vanaf 01-07-2023 komt voor de Basisregeling de wachttijd van 8 weken te vervallen. Voor meer informatie lees: Vervallen wachttijd.

Wanneer u deze wijzigingen niet heeft doorgevoerd, dan heeft u mogelijk teveel premie afgedragen. Dit kunt u corrigeren.

Aanpassing 2024

Check bij de Werkgever (Inhoudingen> Pensioenachtigen) de instellingen voor het Pensioen Stiplu Basis. De Franchise moet op 8.45 staan:

Wanneer u dit niet ziet, dan heeft u geen franchise gebruikt en is het pensioengevend bedrag te hoog berekend. Selecteer het Pensioen en klik op de knop “Bijwerken %% adhv fondsenlijst”. Hiermee worden de correcte instellingen in LogiSal gezet, waarna u de reeds gemaakte boekingen kunt wijzigen. Door een nieuw PDO bestand aan te leveren, zal StiPP dit herkennen als een correctie en u een creditfactuur sturen.

Aanpassing 2023

Wanneer u in 2023 geen rekening heeft gehouden met de franchise of vanaf juli 2023 met de 8 weken regeling, dan kunt u niet meer de fondseninformatie automatisch bijwerken met de koppeling. U dient dit dan handmatig aan te passen.

Open hiervoor LogiSal 2023 en ga naar Werkgever> Inhoudingen> Pensioenachtigen en dubbelklik op Pensioen Stiplu Basis. U opent dan de geavanceerde instellingen voor dit fonds. Ga naar Tab Fran/Max en pas de instellingen aan zodat ze overeenkomen met de onderstaande afbeelding:

Omdat deze aanpassing alleen de werkgeverpremie betreft, kunt u in plaats van alle boekingen wijzigen, ook de wijziging doorvoeren in het PDO (.txt) bestand dat u moet indienen. U rekent het franchisebedrag uit (aantal uren maal € 7,86) en past dan de bedragen in het tekstbestand dat u maakt met PLO StiPP aan (scroll in tekstbestand naar rechts):

Het bovenstaande bedrag is het “Totaal pensioengevend loon”, de andere bedragen is de “Pensioengrondslag” van de werknemers. Belangrijk: Verwijder de voorloopnullen van deze bedragen niet! Wanneer u de bedragen heeft aangepast slaat u de wijzigen op en kunt de aangifte opnieuw indienen.