Aansluiting journaal (LogiSal)

U zoekt een aansluiting tussen loonstaat en journaal.
Achtereenvolgens controleert u de volgende zaken:

1. Algemeen
Beste is om eerst Historie even leeg te maken (maak eerst een kopie!).
Ga naar Journaal > Historie en verwijder de reeds geboekte journaalposten.
Wij adviseren u een probleem eerst te verkleinen door eerst te kijken naar 1 periode of 1 werknemer.

2. Print looncode
U kunt Looncodes op scherm printen (knop Print).
Daarin kunt u goed zien hoe elke looncode geboekt wordt. In principe moet bijna elke looncode credit op Netto Loon geboekt worden.

3. Reserveringen
Bekijk zorgvuldig wat de reserveringen doen.
Ga naar Werkgever > Reserveringen en selecteer een reservering.
Die behoort te worden geboekt debet op Kosten en credit op ‘Reservering X’.
De reservering wordt betaald met een looncode. Die looncode ziet u hier ook staan.
Ga naar Looncode en selecteer die looncode.
Het journaal van deze looncode moet zijn: debet op ‘Reservering X’ en credit op Netto Loon.

4. Analyse
U kunt een Analyse oproepen.
Deze geeft u van elke grootboekrekening een specificatie per post van wat er op geboekt is. Ga naar Journaal en klik op de knop Analyse. Dit geeft veel inzicht.

5. Aansluiting
Als u een aansluiting zoekt tussen salarisadministratie en financiele administratie dan zijn er een aantal posten die dat bemoeilijken. U moet hierbij denken aan bijvoorbeeld gebruteerde kosten zoals gebruteerde kilometervergoeding. Dat is in de wettelijke loonstaat loon en het kan zijn dat u dat in uw boekhouding boekt op kosten.
Verder is het bij vakantiegeld zo dat in de loonstaat het betaalde vakantiegeld telt en niet het gereserveerde. Dat geldt ook voor andere reserveringen. Vandaar ook dat LogiSal standaard het betaalde vakantiegeld op een aparte rekening boekt.

Wat u ook nog van dienst kan zijn is:
Ga naar Jaarblok > loonstaat en print een blok met de opbouw van de grondslagen.