Sociale lasten over vakantiegeld (LogiSal)

Hier vindt u een stapsgewijze handleiding voor het journaliseren van de geschatte sociale lasten over de reservering vakantiegeld sociale lasten. Wij gaan uit van een reservering van 25% sociale lasten maar dat kan ook veel minder of meer zijn.

Grootboek:
Ga naar Bestand > Openen > Grootboek:
Maak op bijv. 34 een grootboekrekening ‘Kosten SL Vakgeld’ en op 84 ‘Res. SL Vakgeld’.

Looncode:
Maak op bijv. 145 een looncode ‘SocL Vakg’ met soort ’00 Geen soort’.
Klik op Geavanceerd en kies bij typeringen voor ‘Tegenboeking Resv.Soc.L.V.’.
Klik OK en stel het journaal in: debet op 84 en credit op 34.

Werkgever:
Ga naar Werkgever > Reserveringen:
Klik op een vrije reservering en activeer deze en vul een naam in, bijv. ‘SL VG’.
Opbouw over grondslag = ‘Vakantie’.
looncode uitkering is 145. Journaal debet is 34 en credit is 84.
Zet het percentage op 2 (25% van 8%).
Zet ‘printen op salarisspecificatie’ maar uit.Als u nu gaat verlonen dan ziet u de reservering gebeuren op de tab Kostprijs naast de bruto-nettoberekening. Ook in het journaal natuurlijk.
In de periode waarin het vakantiegeld wordt uitgekeerd kiest u voor vrijval en dan laat u ook de nieuwe reservering vrijvallen.

Deze vrijval van sociale lasten ziet u op de tab kostprijs en in het journaal.

De Belastingdienst heeft onterecht brieven verzonden over het WHK loon 2023 en 2024. De Belastingdienst zal volgende week een excuusbrief verzenden.Zie ook Melding van de Belastingdienst