Menu

Specificatie LKV en LIV (LogiSal)

Via het Jaarblok> Specificatie LKV en LIV (was tot 2024: Specificatie LKV, LIV en Jeugd LIV) maakt LogiSal op basis van de gegevens in de loonaangiften aan het einde van het jaar een overzicht met de aangevraagde bedragen.

De Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder het Loonkostenvoordeel (LKV) en het lage-inkomensvoordeel (LIV). De LKV maakt het aantrekkelijker om bijvoorbeeld langdurig werklozen of mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. De LIV is een tegemoetkoming voor werkgevers, waarmee de loonkosten van werknemers met een salaris rond het minimumloon lager worden.

Voor het LKV moet de werknemer een doelgroepverklaring aanvragen en heeft deze een maximale looptijd van 3 jaar, het LIV kan de werkgever automatisch toepassen op de loonaangiften en heeft geen maximale looptijd. Het LIV hanteert wel een maximale uitbetaling per kalenderjaar.

Verwerking in LogiSal

Zie kennisbankartikel: Loonkostenvoordeel (LKV) voor het verwerken in LogiSal. De verwerking van het LIV gaat automatisch.

De ‘Specificatie LKV en LIV’ telt op basis van alle loonaangiften de totalen en maakt daarvan een pdf document. Bij het maken van de specificatie wordt rekening gehouden met de regels rondom samenloop. De LKV en de LIV mogen niet samenlopen: u ontvangt de hoogste subsidie op jaarbasis. LogiSal houdt hier rekening mee. Bij meer inkomstenverhoudingen (IKV) worden deze samengeteld. U ziet het aantal IKV’s in de kolom IKV.

Van de specificatie wordt in LogiSal geen journaal gemaakt.

Minimum aantal uren

De werknemer dient minimaal 1248 uren te hebben gewerkt.
Als iemand in de loop van het jaar in/uit dienst komt/gaat dan blijft die 1248 hard gelden. Dat is dus een nadeel.
Als iemand in de loop van het jaar AOW gerechtigd wordt dan tellen alle uren van het hele jaar bij het bepalen van de grens 1248 uren.
De uren van de maand waarin iemand AOW gerechtigd wordt, zijn subsidiabel.

Urenafronding

De uren komen uit de loonaangiften. U moet dus eerst alle perioden hebben verloond en alle loonaangiften hebben samengesteld.
Als de verloonde uren die LogiSal laat zien afwijken van hetgeen u verwacht dan dient u de boekingen cq loonstaat (blok Diverse Gegevens) te raadplegen. Ook de instellingen van de looncodes spelen een rol.
De uren kunnen door afronding behoorlijk afwijken. Stel er zijn 164.67 uren in een maand. In de loonaangifte moet dat worden afgerond naar 165. Dat gebeurt alle 12 maanden dus de afwijking is 12 x 0,33 uur in een jaar.

De subsidie is afhankelijk van het uurloon. Het uurloon is het SV-loon gedeeld door het aantal uren (gewoon en AOW samen).

Aanvullende informatie

De Belastingdienst heeft een calculator op hun website om het voordeel te berekenen. Deze vindt u op deze pagina. Daar vindt u ook meer informatie over het Lage Inkomens Voordeel (LIV). Kijk op deze pagina en deze pagina voor meer algemene informatie over de LIV.

 

Jeugd-LIV tot 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 is het jeugd-LIV afgeschaft en daarom ook niet meer beschikbaar aan het einde van 2024.

De jeugd-LIV kende bovengrenzen. Dat zijn bedragen waaronder het uurloon moest zitten. Dus niet t/m maar tot. In de specificatie vermelden we tot en met 2023 voor die uurlonen een cent minder dan de belastingdienst en rekenen dan wel t/m. Dit komt de duidelijkheid ten goede. De jeugd-LIV kon wel samenlopen met een loonkosten-voordeel.