Bij Eindheffing betaalt u als werkgever zelf de loonbelasting/premie volksverzekeringen, deze hoort niet tot het loon van de werknemer en staat niet op zijn salarisstrook of jaaropgaaf. Voorbeelden wanneer eindheffing wordt toegepast zijn o.a. de werkkostenregeling, vervroegd uittreden, excessieve vertrekvergoeding* of gezamenlijk gebruik bestelauto. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst, hoofdstuk 25 Eindheffingen.
Om een eindheffing in te voeren kiest u in het menu voor Jaarblok > Eindheffing en het onderstaande scherm Eindheffing opent:
U vult de volgende gegevens in:
U klikt op OK en de boeking of boekingen zijn gedaan.
Voorbeeld: Vrije ruimte overschreden en eindheffing aangeven
Wanneer u in een kalenderjaar de vrije ruimte voor de Werkkostenregeling heeft overschreden, kunt u in het opvolgende jaar de eindheffing meenemen in de loonaangifte van januari. Dat kan als volgt:
Na het boeken van deze eindheffing wordt het bedrag meegenomen wanneer u een nieuwe loonaangifte voor januari aanmaakt.
* Ter info: de pseudo-eindheffing voor excessieve vertrekvergoeding mag u niet in de reguliere aangifte loonheffingen opnemen, maar dient u op papier aan te geven. Zie hiervoor het handboek Loonheffingen.