Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

Met het aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby vijf weken extra geboorteverlof krijgen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV.  Bij Werknemer > Tab Sociaal > Incidenteel lager loon kunt u eventueel aangeven dat het om aanvullend geboorteverlof gaat.

Tijdens het aanvullend geboorteverlof is het salaris 30% lager. Bij een hoger inkomen kan dit zelfs meer zijn. Het dagloon heeft namelijk een maximum. Soms vult uw werkgever de uitkering aan tot 100%. Dit staat eventueel in de cao/arbeidsovereenkomst. Kijk hier voor meer informatie.

Als u een aanvullende uitkering betaald (dus bovenop de 70% van het UWV) dan dient u dit apart op te nemen op de loonstrook.
Ga naar Looncode en maak een looncode  met de door u gewenste omschrijving (bijvoorbeeld Aanvulling Geboorteverlof).
De soort is 01 ‘bruto loon per periode’.
Klik op Geavanceerd en selecteer in de linkerkolom: Aanvulling op uitkering.
Aan de rechterkant bij Soort uur selecteert u ‘nergens bij meetellen’.

Bij het boeken voegt u deze looncode toe met het gewenste bedrag.
Ook zet u linksonder ‘Incidenteel lager loon’ op Geboorteverlof.
Nu zal de aanvulling op de uitkering op de juiste manier aangegeven worden in de loonaangifte.

Het kan zijn dat de aanvulling op de uitkering onderdeel is van de grondslag voor de pensioenpremie. Dat is bij het ene pensioenfonds wel en het andere niet. U dient dit in het betreffende reglement te controleren.

Van enkele pensioenfondsen weten wij het wel:
Bij PHJ en Rijn en binnenvaart kan het niet.
Bij Vleeswaren altijd
Bij BPFL, Vlees, Gemaksvoedingsindustrie en Pluimvee alleen opbouw voor rekening van de werknemer.

Per 21 juli 2021 is de Belastingdienst gewijzigd van certificaat. Krijgt u de foutmelding:
“Het binnenkomende bericht is ondertekend met een ander token...” in LogiPoort?
Meer informatie